logo

Cégalapítás, könyvelés,

tanácsadás Angliában


Megosztó gombok
Megosztás

Adózás

Egyéni vállalkozó (Self-employed Tax Return)

Ha Ön Angliában egyéni vállalkozó, akkor Önnek adót és társadalombiztosítást kell fizetnie! A kiadások és bevételek igazolására köteles megtartani minden bizonylatot, amivel igazolni tudja vállalkozásának pénzügyeit.

Angliában az adózási év április 6-tól következő év április 5-ig tart. Az adóbevallás ezen időszakra kell benyújtani. Benyújtási határidő papír alapon október 31-ig, interneten következő év január 31-ig. Amennyiben a HMRC-hez nem érkezik meg eddig az időpontig a bevallás, automatikusan büntetést küld a HMRC.

A vállalkozásból származó bevétel után személyi jövedelemadót kell fizetni legkésőbb következő év január 31-ig. A befizetés módjáról a HMRC tájékoztatást küld. Amennyiben ez elmarad, szintén büntetésre számíthat!

Személyi jövedelemadó sávok (2013-2014):

  • £0-£9,440 : adómentes
  • £9,441-£32,010 : 20%
  • £32,011-£150,000 : 40%
  • £150,000 -  : 45%

Corporation Tax (Társasági adó)


A Corporation Tax a nyereség után fizetendő, bevallása és megfizetése nem naptári naphoz, hanem minden cég saját számlázási periódusának végéhez kötődik. Előfordulhat, hogy hamarabb kell befizetni, mint bevallani, mivel a befizetésére 9 hónap, a bevallására pedig 12 hónap áll rendelkezésre. 

A társasági adó Angliában (2013/14):

Angliában a fizetendő társasági adó a nyereség nagyságától.

 

  • 0 - £300,000 nyereségig : 20%
  • £300,001 - £1,500,000 nyereségig : 20% és 23% között arányosan változó
  • £1,500,001 nyereség felett : 23%VAT (ÁFA)


A VAT (ÁFA) jelenlegi mértéke :

  • Standard : 20%
  • Csökkentett : 5%


Ha VAT körös a cég vagy vállalkozás, akkor általában negyedévente kell VAT-bevallást készíteni és a szükséges VAT-ot befizetni.


VAT regisztráció:

Angliában 12 hónapra vetítve £79.000 alatti forgalom alatt a cégek és vállalkozók nem kötelezettek VAT regisztrációra,e fölött viszont kötelező! Ez azt jelenti, hogy ekkora forgalom alatt a termékeiket ÁFA rátétele nélkül árulhatják, így nagyobb nyereséget tarthatnak meg VAT-regisztrált versenytársaikhoz képest. Számláiknak visszaigényelhető ÁFA tartalma sincs. Nem kötelezettek ÁFA bevallásra, általában kevesebb adóhivatali ellenőrzést is kapnak. 

Alanyi adómentes cégek külföldi számla ÁFÁ-ját nem igényelhetik vissza és mindent bruttóban kötelesek megvásárolni, de már saját áraikat nem kell ÁFÁ-val növelniük.


Önkéntesen lehet bármikor regisztrálni. Önkéntes regisztráció esetén azonban az angol adóhivatal teljes körű bizonyítást kér a cég működéséről. Az ügyintézés ideje angol rezidens igazgató esetén általában 6-14 nap, míg külföldi igazgatóval 6-20 hét is lehet, míg a megfelelő angol gazdasági tevékenység bizonyítást nyer. Igazgatói személyi jövedelemadó bevallás


Angliában ha valaki egy LTD igazgatója lesz regisztrálnia kell a igazgatónak magát is az Önadózó (Self-Assessment) rendszerben és éves személyi jövedelemadó bevallást kell beadni. A személyi jövedelemadó minden év április 6-tól következő év április 5-ig tart, majd ezután kell az adóbevallást elkészíteni papír alapon október 31-ig vagy online január 31-ig.

A kötelezettség alól nincs kivétel, ha semmilyen jövedelme nem származott a cégből a bevallási időszakra nézve, a bevallást akkor is be kell nyújtani.
Egyedüli kivételként a non-profit cégek, alapítványok igazgatói szerepelnek, akik semmilyen pénzügyi és természetbeni juttatást nem kapnak a cégből.

Payroll (Bérszámfejtés)

Amennyiben vállalkozása, vagy cége alkalmazottakat foglalkoztat, a nekik járó fizetést a -Payroll rendszerén belül kell számítani. (Ha cégének nincs alkalmazottja, de Ön, mint a cég igazgatója havi fizetést vesz ki a cégéből, úgy ezután is meg kell a bérszámfejtést csinálni!)
Ehhez kell igényelni a HMRC-től egy PAYE Reference számot. Minden alkalmazottnak van saját PAYE (Pay as You Earn) kódja, amely meghatározza a tőlük levonandó adó mértékét.

Az alkalmazottak fizetéséből a következők kerülnek levonásra:
jövedelemadó: 0-20% (£32,010 éves jövedelemig)
- társadalombiztosítás: 0-12% 

Ezenfelül Önnek illetve Cégének a munkáltatói társadalombiztosítást (0-13.8%) kell alkalmazottai után fizetnie.
Az alkalmazottak után fizetendő járulékokat minden hónap 19.-ig kell befizetni az Adóhivatal részére és a havi bevallásokat eddig kell beküldeni.

Kötelessége továbbá az alkalmazottakat munkába álláskor bejelenteni, kilépéskor kijelenteni az Adóhivatalnál, a munkaviszony vagy az adóév végén az éves keresetről illetve levont adóról, járulékokról bevallást készíteni és azt kiadni mind az alkalmazottnak, mind az Adóhivatalnak.

 

Személyi jövedelemadó (INCOME TAX)


A személyi jövedelemadót az alkalmazottak fizetik a jövedelmük után, ami akár több forrásból, munkáltatótól is származhat.(fizetés, kamat, ingatlanjövedelem, vállalkozói nyereség, osztalék, stb.)
A személyi jövedelemadó éve minden április 6-tól következő év április 5-ig tart.
Egyszerű alkalmazottaknak nem kell személyi jövedelemadó bevallást készíteniük, de bonyolultabb helyzetekben  a "Self-Assessment" rendszeren keresztül SZJA bevallást kell készíteni és beadni papír alapon az adóévet követő október 31-ig vagy online következő év január 31-ig.

 

Annual return (Éves adatszolgáltatás a Cégbírósághoz)

Ez a bevallás a Cégbíróság felé tett adatszolgáltatás a cég jelenlegi állapotáról, székhelyéről, igazgatóiról és azok adataikról, tulajdonosairól, tőkéjéről, tevékenységéről. Beadható online és papíron is. Mindkét esetben minimális illeték is fizetendő.
Az alapítás után legkésőbb 13 hónappal esedékes először, majd évente.

Annual Accounts (Éves mérleg leadás)


Angol kisvállalkozásoknak egyszerűsített mérleget kell beadni az éves pénzügyi jelentésük során a Cégbíróság felé. Ez egy rövidebb formája az adóhivatal által megkövetelt teljes mérlegnek és nyereség kimutatásnak. Mivel a két hivatal teljesen különálló, a Cégbírósági Annual Accounts leadása nem helyettesíti az éves társasági adóbevallást az Adóhivatal felé.

CT600 (Társasági nyereségadó)

Ez a cég pénzügyi évének és nyereségének bevallása a teljes mérleg leadásával együtt. A bevallásra általában a pénzügyi évforduló után 12 hónappal kell sort keríteni

VAT (ÁFA) Bevallás


A regisztrációkor kapott határozatban szerepel a VAT szám mellett a VAT periódusok meghatározása is, mely cégenként különböző. Vannak cégek, akiknek januárban, vannak, akiknek áprilisban ér véget a VAT periódusa, és onnantól negyedévente VAT bevallást kell tenni. 
A VAT bevallás elmulasztása esetén az adóhivatal automatikusan kiszámlázza a feltételezett VAT, mely összege bármi lehet a cég korábbi működését vagy regisztrációkor megadott várható forgalmát figyelembe véve. Amennyiben a beadás később bevallásra kerül, minimális büntetés mellett jóváíródik a levont feltételezett VAT.Ha egy cég meg is szűnik működni, vagy szüneteltetve van tevékenysége, bevallási kötelezettségei még vannak. Ugyanúgy be kell adni az éves Annual Return és Annual Accounts bevallásokat a Cégbíróságnak és a HMRC-nek.

 

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen az alábbi elérhetőségeken:

 

Tel.:

 • 07913 242185
 • +4477913 242185 (Magyarországról)
 • +3630-411-5314

Email.:

 • kantorzsolt78@gmail.com

 

UFVE COMPANY LTD

30 WORTHING ROAD 
HORSHAM 
UNITED KINGDOM 
RH12 1SL 
Company No. 08835808

Üzenet (e-mail) küldése
E-mail cím:
Tárgy:
Üzenet:

Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.